newmediaplatform.nl

Het laatste nieuws op financieel en zakelijk gebied

Hoe kun je jouw netwerk als freelancer laten groeien?

In Nederland worden er steeds meer mensen zzp'er. Dit komt omdat steeds meer mensen willen ondernemen of simpelweg geen vast contract willen bij een bedrijf. Ook de overheid stimuleert het om als zzp'er te werken, omdat dit goed is voor de economie. Als je als zzp'er aan de slag wilt gaan, moet je wel een aantal dingen regelen. Denk aan een inschrijving bij de KvK, de boekhouding en natuurlijk het werven van opdrachtgevers. 

Een zzp'er is iemand die zelfstandig werkt en geen vast contract heeft bij een bedrijf. Het woord zzp'er is afkomstig van de ZZP, wat staat voor zelfstandige zonder personeel. Deze term wordt vaak gebruikt voor ondernemers die hun eigen bedrijf hebben of vrijwilligers die geen vergoeding ontvangen voor hun werk. Vaak maken mensen de overstap naar zzp ondernemerschap nadat ze een periode in loondienst hebben gewerkt. Vaak hebben ze dan al een netwerk opgebouwd en hebben ze weinig moeite met het werven van de eerste opdrachtgevers. Echter is dit niet altijd het geval. In deze blog bespreken we de mogelijkheden als het gaat om het netwerken als freelancer. 

Het laten groeien van een netwerk 

Netwerken is echt een zeer belangrijke kwaliteit als het gaat om ondernemen. Als freelancer is het belangrijk om een goed en duurzaam netwerk op te bouwen. Dit netwerk kan je helpen bij het vinden van nieuwe klanten of projecten. Daarnaast kan een netwerk ook bruikbaar zijn als je hulp nodig hebt met bepaalde vraagstukken. Het is dan fijn om mensen te kennen die je kunnen helpen of adviseren. 

Wil je ook graag netwerken als freelancer? Dan kan een ijzersterke elevator pitch daar heel goed bij helpen. Je vertelt in ongeveer één minuut waar je voor staat en waarom opdrachtgevers voor jou moeten kiezen. Het is handig om deze pitch goed uit je hoofd te leren, zodat je deze altijd direct kunt vertellen wanneer een opdrachtgever vraagt wat jij voor hem of haar kunt betekenen.

Het starten als ondernemer kan zoveel positieve energie met zich meebrengen. Zeker wanneer je weer een nieuwe opdracht met succes hebt afgerond, zal dit een trots gevoel naar boven brengen. Investeer tijd in jouw netwerk, het is tenslotte van groot belangrijk om duurzame relaties op te bouwen. Neem het initiatief en stuur opdrachtgevers een berichtje om een connectie aan te gaan en eventueel samen te werken. Je moet soms de stoute schoenen aantrekken om succesvol te zijn. Hier weten succesvolle zelfstandig ondernemers alles van.